Składniki:
- 1kg ziemniaków ugotowanych
- 1kg ziemniaków surowych
- 2 jajka
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
Ostudzone, ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, następnie dobrze odcisnąć w ściereczce. Połączyć z gotowanymi ziemniakami, dodać jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. W zależności od ziemniaków, jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. Następnie dobrze wyrobić masę, wstawić wodę do gotowania i osolić. Kartacze uformować nakładając farsz (taki jak do pierogów, mięsny lub kapuściany) wedle uznania. Po uformowaniu wrzucamy kartacze do gotującej wody, zmniejszamy ogień, aby lekko bulgotał i tak powoli gotujemy 8-10min.
Smacznego!
Please follow and like us: