Przepis na chleb na zakwasie
Zakwas (trzeba zdobyć, chętnie się podzielimy) wieczorem wyjąć z chłodni, rozrobić ciepłą wodą do konsystencji gęstej śmietany i postawić na noc w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnego dnia zakwas wlewamy do miski, dodajemy 1,5 kg mąki, (my dajemy żytnią 720), 3 łyżeczki soli i dolewamy stopniowo ciepłej wody, żeby uzyskać dość gęste ciasto. Następnie odejmujemy trochę ciasta w miseczkę. Będzie to zakwas na kolejne pieczenie i zostawiamy do wyrośnięcia, podobnie jak pozostałe ciasto, które wkładamy do foremki na chleb do ¾ wysokości. Czekamy do momentu jak ciasto zwiększy swoją objętość i wyrośnie na równo z foremką. Teraz zakwas w miseczce chowamy do lodówki na przechowanie, a foremki z chlebem wstawiamy do pieczenie w temperaturze 180 st. na około 1 godz.
Ciasta możemy urozmaicać dodając różne rodzaje ziarna: słonecznik, dynia siemię lniane itp.
Lub tylko posypać ziarnem po wierzchu wg. uznania.
Smacznego!