Składniki na dwie formy – keksówki
Składniki na rozczyn:
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 10 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
Składniki na ciasto:
- 6 żółtek
- 2 małe cukry waniliowe
- ½ kostki roztopionego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mleka
- 1 kg mąki
- opakowanie sparzonych rodzynek
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki mąki
- ½ kostki margaryny
- 1 szklanka cukru
Składniki na rozczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (przynajmniej do dwukrotnej objętości). Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto ma być dosyć gęste, ale takie, żeby nie kleiło się do rąk. Aby przygotować kruszonkę, należy mąkę zagnieść ze składnikami tak, żeby ciasto było na tyle twarde, aby zaczęło się w rozpadać w rękach. Ciasto włożyć do blaszki, na to nasypać kruszonkę i piec ok. pół godziny.
Please follow and like us: