Składniki:

  • 1kg ziemniaków ugotowanych
  • 1kg ziemniaków surowych
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli

Ostudzone, ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, następnie dobrze odcisnąć w ściereczce. Połączyć z gotowanymi ziemniakami, dodać jaja, sól, mąkę ziemniaczaną i pszenną. W zależności od ziemniaków, jeżeli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej. Następnie dobrze wyrobić masę, wstawić wodę do gotowania i osolić. Kartacze uformować nakładając farsz (taki jak do pierogów, mięsny lub kapuściany) wedle uznania. Po uformowaniu wrzucamy kartacze do gotującej wody, zmniejszamy ogień, aby lekko bulgotał i tak powoli gotujemy 8-10min.

Smacznego!

Please follow and like us:
error
Facebook
Instagram